• Image 1
  • Image 2
  • Image 3
  • Image 3
ClientPrivate
Date2005
Location Whale Beach, NSW

Nestled into the northern escarpment of Whale Beach, this home was designed to exploit the views of Whale Beach and the Pacific Ocean.

Previous experience with a similarly located house enabled Crawford Architects to develop the site in a way that skilfully juxtaposed the natural attributes of the land to obtain the best outcome for the client while minimising the impact of the salt laden “southerly busters”, which sweep in from the south like clockwork.

An existing 1950’s skillion roofed holiday cottage forms the basis for a major renovation and addition. To avoid too much construction ‘damage’ to the site Crawford’s opted to utilise as much of the existing building as possible, thereby minimising the need for new footings, retaining walls and drainage controls. The existing cottage was re-cycled to provide an entry, a garage and two generous bedrooms each with en-suite bathroom. A second pavilion containing the living, dining and kitchen spaces, plus a main bedroom and en-suite have been located further down the site. While connected to the existing house, it was “pulled apart” to allow the sun to enter the house from the rear.